Bize Ulaşın
0272 212 07 07
0501 212 07 08
destek@netparkteknoloji.com
14.04.2022 632

5651 Yasasına Uygun İnternet Dağıtımı

5651 loglama çözümleri, internet ortamında işlenen suçların önlenmesi amacıyla, iş yerlerinin kullandıkları İnternet hatlarında kimler tarafından kullanıldığını ve ne amaçla kullandıklarını kayıt altına alınmasını kapsamaktadır.

Log kayıtları sayesinde işyerlerinde tüm kullanıcıların İnternet hizmetinden işlenen suçları ya da yasa dışı işlemlerin kolay bir şekilde bulunması hedeflenmektedir. Böylelikle kurumlar tarafından tutulan kayıtların meydana getirmiş olduğu tutarlılığını, ayrıntıları, kullanılan süre bilgilerini, zaman damgası (HASH) ile muhafaza edilmesiyle birlikte bu kayıtlar en az 1 yıl süre ile saklanması zorunludur.

Kurumlar tarafından yapılması gereken loglama yani kayıt altına alınma işlemi, siber suçları ve yasalara aykırı olan içeriklerin engellenmesi amacıyla kimler tarafından, nereden ve hangi zaman doğrultusunda gerçekleştiğinin tespitini yapabilmek hedefleri arasında bulunmaktadır.

5651 loglama çözümleri, toplu internet hizmetlerinden faydalanan kurum ya da kişiler doğrultusunda meydana gelen sorumluluklar kişilere yüklenmektedir. Bu sorumlulukları loglama işlemi en ön planda bulunmaktadır.

Loglama tüm sistem hareketlerini kayıt altına alan bir yapı olarak çalışmaktadır. Buna göre 5651 sayılı kanunda loglama internet erişimi sunan kurumların sağladıkları hizmetlerden faydalanan kişilerin internet üzerinde ki hareketlerini kayıt etmektedir. Böylelikle 5651 sayılı kanun zorunlu bir hale gelerek gündemimize çıkmaktadır.

Aslında 5651 sayılı kanın iş yerinizin güvenliği için zorunlu kılınmıştır. İş yerleri, Oteller, restoranlar, İnternet kafeler, okullar, ve kafeler gibi halka açık bir kurumda ücretli / ücretsiz İnternet paylaşımı sağlanıyorsa; bir siber suç işlendiği takdirde log kaydı tutmayan bir işletme bu suçtan sorumlu olur. Tüm yapılan işlemlerden işletme müdürü sorumluluğundadır.

Eğer log kaydı tutuluyorsa Log kayıtlarından o gün kim o saate kim işlem yapmışsa tüm sorumluluk o bilgisayarı kullanan kişiye ait olmaktadır. internete kim, hangi saat ve tarihte, hangi IP adres ile bağlandığı ortaya çıkartılarak işletmenizin sorumluluğunu ortadan kaldırır. Bu sayede siber suçlar tespit edilerek doğru kişiler yargılanır. Aksi takdirde altını çizerek belirtmek isteriz ki, bu hizmeti veren kurum ya da kuruluş sorumlu tutulur.

Başkasının işlediği bir suçtan sorumlu tutulmak istemiyorsanız. Sizde işyerinize Loglama programını hemen kurdurun.


Detaylı ilgili yönetmeliği okumak için tıklayın.

(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=23501&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5)